به گزارش خبرنگار خودروکار، طرح تولید خودروی ارزان قیمت که پس از توقف تولید پراید و پژو ۴۰۵به صورت جدی تری از سوی وزارت صمت در حال پیگیری است، ابهام هایی را به وجود آورده است. این دو خودرو پرتیراژ که به دلیل ناتوانی در پاسکردن استانداردهای ۸۵ گانه و افزایش هزینهها از خط تولید خارج شدند، ایده تولید خودروهایی در بازه قیمتی خودروهای یاد شده به عنوان «خودروی ارزان» را در دستور کار قرار داده است.
در نگاه نخست برداشت از خودروی ارزان، خودروی بی کیفیت خواهد بود اما به طور قطع «ارزان» کلمهای مبهم است که معنای متفاوتی از دید خودروساز و مشتری دارد به طوری که در حال حاضر از دیدگاه مصرفکنندگان، کالای ارزان بیمعنی است، اما خودروساز به دنبال ارائه محصولی است که تعدادی از آپشنها، امکانات، قطعات و ریزهکاریهای فنی تولید یا در آن حذف و یا از قطعات با کیفیت پایینتری استفاده شده باشد.
حال شنیدهها حاکی است که وزارت صنعت سه گزینه تولید میکروکارها، خودرو با موتور کممصرف و موتورسیکلتهای چهارچرخ را در دست بررسی دارد تا گزینه مناسبی برای خانوادههای ایرانی داشته باشد. در این میان این پرسش مطرح می شود که خودروی ارزان، باید دارای چه مولفه هایی باشد؟
بابک صدرایی، کارشناس صنعت خودرو در گفت و گو با خبرنگار خودروکار با اشاره به مشخصات خودروی اقتصادی و ارزان قیمت می گوید: در همه جای دنیا این دسته از خودروها مصرف کمی دارند و به صرفه هستند و این تصور را ایجاد می کند که نسبت به مبلغ پرداختی، خودرویی با مشخصاتی مناسب دریافت می کنند.
وی می افزاید: در ایران مفهوم خودروی اقتصادی با خودروی بی کیفیت در یک ردیف قرار گرفته است و این تصور را ایجاد کرده که این دسته از خودروها، خودروی از رده خارج هستند در حالی که فناوری این خودروها باید از تکنولوژی روز بهره ببرد.
صدرایی ادامه می دهد: فراوانی قطعات یدکی این خودروها ، ارزان بودن، سادگی و عدمپیچیدگی و استهلاک پایین باید از جمله مولفه های این دسته از خودروها باشد . همچنین دوام و عدمنیاز به تعمیرات پیچیده از جمله مشخصه های خودروی ارزان و اقتصادی به شمار می رود.
این کارشناس صنعت خودرو با اشاره به عدمآلایندگی اینخودروها و مصرف سوخت پایین تر به عنوان ویژگی های این خودرو تصریح می کند: این دسته از خودروها در اندازه های کوچک تر و مناسب برای تردد در سطح شهر و برای یک خانواده ۴ نفره هستند.
وی در خصوص فراهم بودن شرایط تولید این دسته از خودروها اظهار می کند: در صورت وجود همت و اراده تولید این خودروها، شرایط فراهم خواهد بود ضمن آن که لازم است تولید این خودروها با در نظر گرفتن استانداردهای تعریف شده برای آن باشد تا ماهیت این خودروها زیرسوال نرود.
صدرایی با تاکید بر استفاده از دانش داخلی و حتی پلتفرم های خارجی در مسیر تولید این خودروها می گوید: در این صورت توان تولید خودروی اقتصادی و ارزان قیمت وجود خواهد داشت ضمن آن که تولید انبوه اینخودروها نیز ضرورت داشته تا توان ارایه با قیمت مناسب وجود داشته باشد.
وی در خصوص تاثیر داخلی سازی ها بر تسهیل شرایط تولید خودروهای ارزان قیمت نیز اظهار می کند: هرچند پلتفرم های تولید شده جدید در شرکت های خودروساز پروژه های خوبی هستند اما بدون شک برای تولید خودروی اقتصادی جدید نیاز به تعریف یک پلتفرم دارد و می توان پس از آن نسبت به استفاده از قطعات داخلی سازی شده داخلی استفاده و یا قطعات جدید برای آن تعریف شود و در عین حال نیز عمر محصول برای آن پیش بینی شود.
صدرایی ادامه می دهد: باید خودرویی طراحی و برآورد زمانی برای آن تعریف و حتی نسل بعدی آن بر اساس استانداردهای جهانی پیش بینی شود و تا زمانی که بر اساس استانداردها حرکت نکنیم تولید این خودرو ارزشی نخواهد داشت و معنای کالای مصرفی نخواهد داشت.
وی تاکید می کند: هرچیزی معنای کالا را ندارد چرا که کالا باید یکسری استانداردها را رعایت و از آنتبعیت کند.
انتهای پیام/